Skip to main content
Algemeen nieuwsNieuws BAACNieuws Nederland

Windpark Zonzeel: archeologisch onderzoek

By 22 februari 2022No Comments
Windpark Zonzeel

Bij het knooppunt Zonzeel werken Eneco, Traais Energie Collectief en Pure Energie samen aan de ontwikkeling en bouw van windpark Zonzeel. Het gaat in totaal om 6 windmolens. Het windpark is onderdeel van het project Energie A16.

Op de website van windpark Zonzeel wordt ook aandacht besteed aan het archeologisch onderzoek dat door BAAC is uitgevoerd:

Bij het onderzoek zijn resten uit het Mesolithicum (de midden-steentijd) aangetroffen. In deze periode, zo’n 9000 jaar geleden, trokken groepjes jager-verzamelaars door het land op zoek naar voedsel en grondstoffen voor werktuigen. Het landschap en het seizoen bepaalde welke voedselbronnen beschikbaar waren. Er was per locatie en/of seizoen behoefte aan andere werktuigen die daarom ook ter plekke werden gemaakt. Het voorkeursmateriaal voor deze werktuigen was vuursteen.

Vindplaatsen uit deze periode zijn vrij zeldzaam. Deze rondtrekkende groepen bleven nooit lang op één locatie en lieten dus weinig sporen in het landschap achter. Het onderzoek bij B2 is extra bijzonder omdat er aanwijzingen zijn dat deze locatie vaker bezocht is. Dit betekent dat deze plek voor langere tijd een gunstige locatie was voor deze groepen. De archeologen hebben alle resten (duizenden stuks vuursteen, natuursteen, houtskool en bot) inmiddels opgegraven. Ze gaan nu onderzoeken waarom deze locatie zo gunstig was en welke activiteiten deze jager-verzamelaars hier hebben uitgevoerd. Was het alleen een jachtkamp of gebeurde er meer?

In de video is te zien hoe de archeologen de vindplaats nauwgezet (in vakjes van 50x50x5cm) opgraven en de uitgekomen grond ter plekke zeven op zoek naar o.a. vuursteen. Uiteindelijk is de hele zone waar straks de voet van de windmolen komt onderzocht en zijn alle archeologische resten meegenomen zodat de bouw op tijd kan beginnen.

 

Wilt u een offerte aanvragen? Bel 073-6136219 of vul dit formulier in,
dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op.


Offerte aanvragen Contact opnemen