
In opdracht van de Gemeente Gouda heeft BAAC bv uit ‘s-Hertogenbosch een archeologisch onderzoek uitgevoerd naar de Tiendewegspoort te Gouda. Aanleiding tot het onderzoek vormde de vervanging van de Tiendewegbrug. Het bruggehoofd hiervan, aan de stadszijde, ligt precies op de plek waar de middeleeuwse Tiendwegspoort heeft gestaan.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
De Tiendewegspoort wordt in 1392 voor het eerst vermeld in een historische bron onder de naam `Het Steen`, hetgeen duidt op het gebruik als gevangenis. De poort bestond in de 19de eeuw uit een poortgebouw met een dak van drie dakvlakken aan de west- en zuidzijde trapgevels. Voor het gebouw stonden twee achtkantige wachttorens die doormiddel van muren met het poortgebouw waren verbonden. De ruimte tussen het poortgebouw en de wachttorens was overdekt met een dak van vier vlakken. Het totale complex had een lengte van ca. 21 meter en een breedte van ca. 11 meter. De poort wordt in 1854 gesloopt en vervangen door een brug.
Tijdens het onderzoek, is een deel van het zuidwestelijke poorthuis onderzocht (4, 5 en 1 op de tekening en het rode blokje op de uitsnede). Binnen het poorthuis is een deel van een bakstenen vloer (4) teruggevonden die te dateren is in de 16e of 17e eeuw. Het muurwerk van de poort is te dateren in het einde van de 14e of vroege 15e eeuw (1) en in de 16e eeuw (5). Direct naast de poort lag een goot (3) gelegen die te dateren is in de 18e eeuw. De goot was afgedekt met hardstenen platen. Naast de poort is ook een deel van de middeleeuwse stadsmuur (9) teruggevonden. Een deel van de poort is in de 19e eeuw verstoord bij de aanleg van het bruggehoofd (6 en 7) van de Tiendewegbrug.