Skip to main content
Algemeen nieuws

Pompeï: een kamer van bijna 2000 jaar oud.

By 8 november 2021No Comments
pompeii

Pompeï ligt zo’n 20 kilometer ten zuidoosten van Napels en werd in 79 na Chr. na een uitbarsting van de Vesuvius bedolven onder as. Tijdens de uitbarsting zijn in Pompeï en het nabijgelegen Herculaneum circa 16.000 mensen omgekomen. Nog jaarlijks worden bijzondere vondsten gedaan. Archeologen hebben nu een kamer blootgelegd waar volgens hen een slavenfamilie heeft gewoond. In de kleine slaapkamer stonden drie bedden (waarvan één ter grootte van een kind) acht amforen, een keramische pot en een houten kist. De kamer werd ontdekt tijdens archeologische opgravingen in de villa van Civita Giuliana, vlak buiten de muren van de oude Romeinse stad.

De kamer van 16 m2 deed niet alleen dienst als slaapkamer maar werd ook als opslagruimte gebruikt. De houten kist bevatte metalen en stoffen voorwerpen die deel lijken uit te maken van de harnassen van de paarden die de wagen trekken. De bedden waren gemaakt van verschillende ruw bewerkte houten planken, die konden worden aangepast aan de bewoner. Twee bedden waren 1,70 m lang en het derde was 1,40 m lang. De drie slaven zouden mogelijk een gezin hebben gevormd. Onder de bedden werden persoonlijke spullen gevonden, waaronder amforen en wat een kamerpot zou kunnen zijn. De kamer werd verlicht door een klein bovenraam. Er zijn geen sporen van wanddecoraties, alleen een teken dat mogelijk is achtergelaten door een lantaarn.

De opgravingen werden uitgevoerd als onderdeel van een programma ter bestrijding van grafrovers die actief zijn in het gebied. De villa van Civita Giuliana is al jaren het doelwit van systematische plunderingen en het lijkt erop dat een deel van de archeologische erfenis van de slavenkamer is gestolen door plunderaars.

 

Wilt u een offerte aanvragen? Bel 073-6136219 of vul dit formulier in,
dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op.


Offerte aanvragen Contact opnemen