Skip to main content
Algemeen nieuwsNieuws BAACNieuws Nederland

Open dag op de opgraving in Angeren op zaterdag 2 juli

By 22 juni 2022No Comments

Rijkswaterstaat organiseert een open dag op de archeologische vindplaats in Angeren (dicht bij Arnhem). Hier hebben archeologen van BAAC, ARCHOL en RAAP resten uit de jonge steentijd gevonden. Deze kun je komen bewonderen en er zijn leuke en leerzame activiteiten voor jong en oud tussen 10.00 tot 16.00 uur.

Van jager-verzamelaar naar boer

Vanwege de ouderdom van 7.000 tot 4.000 jaar is deze vindplaats een zeldzaamheid in Nederland. “In deze periode gingen mensen over van een rondtrekkend bestaan als jager-verzamelaar naar een bestaan als boer”, licht René Isarin toe die namens Rijkswaterstaat het onderzoek begeleidt. “Ze vestigden zich permanent op een plek en gingen dus de eerste huizen bouwen. Ook ging men voor het eerst van aardewerk potten maken om eten in te bewaren en koken.”

Onlangs ontdekten de archeologen een begraafplaats van ca. 6.000 jaar oud zoals te zien is in dit filmpje. Op de foto zie je onze collega Cristian over een van deze graven gebogen. “Inmiddels hebben we vier graven gevonden en twee sieraden, waaronder een lignieten (een soort bruinkool) hanger. Deze ‘hanger van Angeren’, is een de grootste en oudste in zijn soort van Nederland” meldt Isarin.

Speuren naar oude scherven

Bezoekers kunnen vuurstenen bewerken, manden vlechten en vuur leren maken. Ook voor kinderen is er veel te beleven. Als echte archeologen mogen ze in een grote zandberg speuren naar oude scherven. Creatievelingen kunnen prehistorische schilderingen maken en hun handafdruk achterlaten, zoals mensen dat duizenden jaren geleden deden.

Zet 2 juli vast in je agenda om de open dag in Angeren te bezoeken, meer info volgt!

 

Wilt u een offerte aanvragen? Bel 073-6136219 of vul dit formulier in,
dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op.


Offerte aanvragen Contact opnemen