Skip to main content
Algemeen nieuwsNieuws Nederland

BAAC en RCE ondertekenen contract nulmeting archeologische rijksmonumenten

By 5 september 2019No Comments
Ondertekening contract nulmeting Rijksmonumenten

Afgelopen week hebben BAAC en de RCE het contract voor het project ‘nulmeting archeologische rijksmonumenten’ ondertekend. Deze nulmeting maakt onderdeel uit van het programma ‘Instandhouding van Archeologische Rijksmonumenten’ van de RCE. Doel van dit programma is het beschermen en behouden van de grafheuvels, ringwalburgen, hunebedden, nederzettingen, Romeinse villa’s en ander archeologisch erfgoed dat Nederland rijk is. Deze monumenten, die soms goed verscholen in de grond zitten, worden bedreigt door bijvoorbeeld achterstallig onderhoud of schatgraverij.

Het programma start met een nulmeting van alle archeologische rijksmonumenten (project ‘Monitor Archeologische Rijksmonumenten’). Tijdens deze nulmeting wordt onderzocht wat de staat van de archeologische rijksmonumenten in Nederland is en of deze verandert in de loop van de tijd. Liggen de monumenten veilig in de bodem of hebben zij extra zorg nodig? BAAC gaat deze vragen beantwoorden door onder andere te kijken naar bodemkundige condities en zichtbare aantasting van monumenten. De informatie wordt systematisch verzameld en in beeld gebracht, een grote klus aangezien Nederland meer dan 1450 archeologische rijksmonumenten telt.

Met ondertekening van het contract is het startsein van het onderzoek gegeven. De nulmeting zal uiterlijk juni 2021 afgerond zijn.

Wilt u een offerte aanvragen? Bel 073-6136219 of vul dit formulier in,
dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op.


Offerte aanvragen Contact opnemen