
In de periode oktober 2020 tot eind september 2021 hebben archeologen van BAAC in Groessen ter hoogte van de Achtergaardsestraat een mesolithisch kampement onderzocht. Tijdens dit onderzoek zijn sporen en vondsten aangetroffen die circa 10.000 jaar oud zijn. Dit zijn de oudste bewoningsresten die in het ViA15-tracégebied zijn gevonden. De sporen en vondsten dateren uit de midden-steentijd (het mesolithicum). Dit is de periode waarin mensen door middel van jagen en verzamelen wisten te overleven. De eerste boeren verschenen pas 4.000 jaar later in dit gebied.
De vindplaats is onderzocht door middel van een zeefonderzoek. Hierdoor is in kaart gebracht hoe en waar deze mesolithische mensen gewoond hebben. Op de vindplaats waren zowel dichte vondstclusters (concentraties) als relatief minder vondstrijke zones waarneembaar. Ter hoogte van deze lege zones zijn archeologische sporen aangetroffen. Het onderzoek heeft aangetoond dat hier een klein, tijdelijk, mesolithisch kampement is geweest met een haard, een vuursteenbewerkingsplaats en een afvalzone. Dit kampement bevond zich op een lage rivierduin en was vermoedelijk seizoensmatig in gebruik. In een groter kijkvenster ligt deze vindplaats aan de belangrijkste rivierdelta van Europa, op een knooppunt waar de invloeden van verschillende tradities samen komen. Dat zal één van de speerpunten van de uitwerking worden.
De vindplaats wordt a.s. zaterdag 2 oktober opengesteld voor publiek. Tevens worden dan de eerste onderzoeksresultaten gepresenteerd.
Wanneer?
Zaterdagochtend 2 oktober, van 10.00-12.30 uur
Waar?
Achtergaardsestraat bij voormalig huisnummer 23A, te Groessen