Skip to main content
Algemeen nieuws

Kleurhistorisch onderzoek in de praktijk

By 14 maart 2016april 8th, 2019No Comments
Kleurhistorisch onderzoek

Hoe wordt kleurhistorisch onderzoek eigenlijk uitgevoerd? In de afbeelding bij dit bericht ziet u twee foto’s; links een deel van een moerbalk met een kleurentrapje en rechts een microscopische opname van een doorsnede van de verflagen.

Het onderzoek begint met de microscopische opname om te onderzoeken hoeveel verflagen er globaal aanwezig zijn.Er kan dan goed ingeschat worden welke kleuren er verwacht worden en wat de dikte van de verschillende verflagen is. Dit is informatie die nodig voordat er begonnen kon worden met het laagsgewijs verwijderen van de verf.

Vervolgens wordt met een chirurgisch mesje verflaag na verflaag verwijderd totdat het blanke hout bereikt wordt. Elke volgende verflaag wordt naast de vorige vrijgelegd. Hierdoor ontstaat een rij aan verflagen die samen ook wel een ‘kleurentrapje’ wordt genoemd. Elke afzonderlijke verflaag wordt  genummerd en voorzien van eventuele opmerkingen. Van het geheel aan kleurentrapje(s) en opmerkingen wordt voor de documentatie en rapportage een foto gemaakt.

Ten slotte wordt van elke verflaag de kleurcode opgezocht zodat er een advies gegeven kan worden of de te gebruiken kleuren bij restauratie of renovatie.

 

Wilt u een offerte aanvragen? Bel 073-6136219 of vul dit formulier in,
dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op.


Offerte aanvragen Contact opnemen