
In de polder wordt langs de Kennedybaan van Oss naar Lithoijen een nieuw, breed fietspad aangelegd. Eeuwenlang stond de polder tussen Oss en Lithoijen grote delen van het jaar onder water. Het komgebied tussen de dorpen langs de Maas en de stad Oss was daarmee zo goed als onbewoonbaar. Juist vanwege die ongereptheid hebben archeologen ook nu weer goede hoop dat er sporen te vinden zijn van prehistorische nederzettingen. Ter hoogte van het tracé van het nieuwe fietspad en langs haaks erop staande sloten wordt daarom archeologisch onderzoek uitgevoerd. Het Brabants Dagblad is al een kijkje komen nemen en heeft er een kort artikel over geschreven.
Onder de kleilaag die door de Beerse Maas in de polder is afgezet, wordt in het zand gezocht naar sporen uit de bronstijd, de ijzertijd en de Romeinse tijd. De verwachtingen zijn hoog want de noordrand van Oss staat in archeologische kringen bekend als een ware schatkamer. Eerder werden hier al plattegronden van prehistorische nederzettingen blootgelegd. En de resten zijn doorgaans goed bewaard gebleven doordat ze afgedekt zijn door een dikke kleilaag van ca. 1 meter dik en daardoor beschermd tegen latere verstoringen. Het onderzoek met proefsleuven vindt nog de rest van de week en waarschijnlijk ook begin volgende week plaats.

Archeologisch onderzoek met proefsleuven langs de Kennedybaan tussen Oss en Lith. Op de foto Juliette de Winter (voorgrond) en Emma de Boo van Uijen. © Jeroen Appels/Van Assendelft