Skip to main content
archeologiebouwhistorieCultuurhistoriearcheologisch onderzoekBAAC: Archeologie en Bouwhistorie

Dendrochronologie

Hout kan aan de hand van het jaarringenpatroon exact gedateerd worden door middel van dendrochronologisch onderzoek. Dendrochronologie ondersteunt bouwhistorisch en archeologisch onderzoek. Het bepalen van bouw- en/of bewoningsfases kan relevant zijn voor de interpretatie en waardering van een archeologische vindplaats of een historisch gebouw.

BAAC verricht vooronderzoek, verzorgt de monstername, voert het onderzoek uit en dateert de monsters in haar dendrochronologisch laboratorium. U bent verzekerd van een goede afstemming en een efficiënte afhandeling door de samenwerking van alle betrokken specialisten onder één dak.

Welke disciplines worden door dendrochronologie ondersteund?

BAAC voert voor drie verschillende disciplines dendrochronologisch onderzoek uit:

  • Archeologie
    BAAC documenteert de archeologische houtvondsten, verzorgt de monstername, verricht houtsoortdeterminaties en voert jaarringenonderzoek uit. U kunt BAAC ook benaderen voor vooronderzoek van archeologisch hout. Vooronderzoek bepaalt of de houtvondsten geschikt zijn voor dendrochronologie. Dit advies wordt zowel in het veld als op ons laboratorium in ‘s-Hertogenbosch uitgevoerd. BAAC beschikt over een gekoelde ruimte, zodat het hout van uw opgraving met de grootst mogelijke zorg wordt beheerd.
  • Bouwhistorie
    Bouwhistorici en dendrochronoloog werken nauw samen om de constructie van een gebouw en de verbouwingsfases te bepalen. Houtmonsters worden verzameld door een speciale houtboor te zetten in één van de balken van de kapconstructie of in andere houten constructie-elementen. De data worden verwerkt tot een rapportage die u onder andere kunt aanwenden voor waarderingsrapportages, beleidskeuzes en/of verbouwingen.
  • Kunsthistorie
    Dendrochronologie kan de ouderdom van (kunst)historische houten objecten, zoals paneelschilderijen, lijsten van schilderijen, meubels en muziekinstrumenten bepalen, zonder een ingrijpende destructieve inbreuk op het object. U kunt BAAC benaderen voor een advies of het (kunst)historische object geschikt is voor dendrochronologisch onderzoek.

Wilt u een offerte aanvragen? Bel 073-6136219 of vul dit formulier in,
dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op.


Offerte aanvragen Contact opnemen