Expertises
BAAC beschikt sinds haar oprichting over zowel een afdeling archeologie als een afdeling bouwhistorie. Wij zijn nog altijd het enige archeologisch bedrijf dat ook bouwhistorisch onderzoek uitvoert. Door de samenwerking tussen beide afdelingen hebben we ons al snel ontwikkeld als specialist op het gebied van onderzoek in oude binnensteden (stadskernonderzoek). Deze multidisciplinaire aanpak wordt ook regelmatig toegepast bij onderzoek naar vestingwerken, kerken en kastelen.
Naast de multidisciplinaire aanpak kunnen we u ook onze expertise aanbieden op de volgende gebieden; onderzoek in het Maasgebied, conflictarcheologie, GIS en RTS, inpandig (logisitiek complex) onderzoek en diverse materiaalspecialismen waaronder aardewerk, metaal en glas.
Hieronder kunt u meer lezen over onze expertises. Wilt u iets weten over een specialisme dat hier nog niet behandeld is? Neem dan contact met ons op.
Conflictarcheologie
Conflictarcheologie is een term die gebruikt wordt voor archeologisch, historisch en bouwhistorisch onderzoek naar resten van krijgshandelingen. Het is een vorm van onderzoek die niet gebonden is aan een bepaalde periode, veldslagen en militaire bouwwerken vanaf de Romeinse tijd tot aan de laatste wereldoorlogen vallen onder deze tak van archeologisch onderzoek.
Kastelen
Al vanaf het prilste begin van haar bestaan houdt BAAC zich bezig met onderzoek naar kastelen. Inmiddels hebben we meer dan 100 versterkte huizen of restanten daarvan onderzocht, zowel bouwhistorisch als archeologisch, vaak ook dendrochronologisch. De objecten zijn verdeeld over de totale kastelentypologie.
Kerken
Een van de meest in het oog springende activiteiten van ons bedrijf wordt gevormd door archeologisch onderzoek in of rond kerkgebouwen. Het feit dat dergelijke objecten meestal openbaar toegankelijk zijn, maakt dat er bij graafwerkzaamheden een vrijwel continue stroom van bezoekers en belangstellenden achter de linten of hekken te vinden is.
Materiaalspecialismen
Tijdens het veldonderzoek verzamelen archeologen diverse vondsten. De materiaalspecialisten van BAAC zullen deze vondsten uit het verleden onderzoeken, determineren, beschrijven en dateren waardoor het verhaal over de bewoners van de onderzochte locatie geschreven en verteld kan worden.
Dendrochronologie
Hout kan aan de hand van het jaarringenpatroon exact gedateerd worden door middel van dendrochronologisch onderzoek. Dendrochronologie ondersteunt bouwhistorisch en archeologisch onderzoek. Het bepalen van bouw- en/of bewoningsfases kan relevant zijn voor de interpretatie en waardering van een archeologische vindplaats of een historisch gebouw.
Logistiek uitdagende projecten
Steeds vaker wordt archeologisch onderzoek gelijktijdig uitgevoerd met bouwwerkzaamheden of infrastructurele werken. Hierdoor ontstaan regelmatig situaties waarbij een beroep wordt gedaan op de flexibiliteit van zowel uitvoerder als archeoloog .
Archeobotanie
Archeobotanie is de studie van plantaardige resten, zoals zaden, pitten, graankorrels, pollen, etc., die tijdens archeologische onderzoek zijn aangetroffen.