Skip to main content
Algemeen nieuwsNieuws BAACNieuws Nederland

Een kokerbijl, scherven en paalsporen: ijzertijdbewoning in Druten

By 20 november 2021No Comments
kokerbijl

Een kokerbijl, scherven en paalsporen zijn de stille getuigen van een nederzetting uit de late ijzertijd. Eindelijk is de Drutense nederzetting uit de ijzertijd, waarvan het bestaan al werd vermoed, gevonden. In het gebied waar 125 nieuwe woningen zijn gepland (plan Tussen Heuvel en Van Heemstraweg) heeft BAAC een proefsleuvenonderzoek uitgevoerd waarbij is aangetoond dat hier in de ijzertijd meerdere gezinnen gewoond hebben. Collega Roy van Mousch vertelt samen met Ester van der Linden (archeoloog van de gemeente Druten) in een artikel in de Gelderlander enthousiast over wat er gevonden is.

,,Stel je een eenvoudig klein dorp voor’’, zegt Van Mousch, die het onderzoek leidde. ,,Drie of vier families, verschillende generaties bij elkaar. Er is akkerbouw en veeteelt, met koeien, schapen en varkens. Schrift is er nog niet, maar ze hebben waarschijnlijk wel leefregels. De nederzettingen van de Bataven waren voornamelijk zelfvoorzienend. Er was natuurlijk handel, ook over water, maar de meeste contacten bleven beperkt tot de eigen regio. Dus de komst Romeinen zal wel indruk gemaakt hebben. Anderzijds zaten er in het Romeinse leger ook ongeletterde boeren uit bijvoorbeeld Frankrijk. De Romeinen waren overheersers, maar we vermoeden dat ze toch vrij vreedzaam samenleefden met de inheemse bevolking. Veel Bataafse mannen gingen in Romeinse krijgsdienst. Na 25 jaar kregen ze een stukje grond en het Romeins staatsburgerschap. Dat was erg voordelig’’

Ester van der Linden  is opgetogen over de vondst van de nederzetting. Ze vertelt dat in Afferden en Puifluik al wel resten uit de ijzertijd gevonden waren maar nu is er voor Druten ook echt bewijs dat hier in de ijzertijd een nederzetting is geweest. Ook met de vondst van de kokerbijl is ze erg blij omdat de ijzertijdbewoners met zo’n vondst echt heel dichtbij komen. De resultaten van het proefsleuvenonderzoek zijn bijzonder genoeg om verder onderzoek uit te voeren. Voor de bouw van de nieuwe woningen zal daarom een opgraving plaatsvinden waarbij de nederzetting verder in kaart wordt gebracht.

 

 

 

Wilt u een offerte aanvragen? Bel 073-6136219 of vul dit formulier in,
dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op.


Offerte aanvragen Contact opnemen