Skip to main content
Algemeen nieuwsNieuws BAACNieuws Nederland

Een gastles archeologie en een rondleiding door een archeoloog

By 29 oktober 2021november 2nd, 2021No Comments
gastles

Een gastles archeologie en een rondleiding door een archeoloog. Leerlingen uit de groepen 6, 7 en 8 van de Anne Frankschool, Delteykschool, Beurthonk en De Bongerd hebben op 25 en 26 oktober een bezoek aan het archeologisch onderzoek in gebied Kersenweide gebracht of gaan dit op 1 november nog doen. In de komende jaren breidt gemeente Bunnik de buitenkant van de Odijkse kern uit met 1200 woningen in plan Kersenweide. Voordat met de bouw begonnen wordt, laat gemeente Bunnik eerst archeologisch onderzoek uitvoeren. Archeologen van Archol en BAAC leggen in het gebied proefsleuven aan om de ligging van de archeologische sporen in kaart te brengen.

Tijdens de gastles archeologie, verzorgd door PRAE archeologie & educatie, komt een Romeinse vrouw met een mand met archeologische vondsten en replica’s van Romeinse gebruiksvoorwerpen naar de klas om meer te vertellen over het leven in de Romeinse tijd. De leerlingen bekijken, voelen en proeven van de voorwerpen die zijn meegebracht. Vervolgens brengen de leerlingen ook een bezoek aan het archeologisch onderzoek en krijgen ze uitleg bij de proefsleuven die door Archol in het gebied ten westen van de N229 zijn aangelegd.

Tijdens het archeologische onderzoek zijn al verschillende vondsten gedaan. Onder andere aardewerk en munten uit de tijd van de Romeinen, en sporen van twee gebouwen uit de IJzertijd, de periode vóór de Romeinse tijd. Odijk ligt langs de Kromme Rijn en de Rijn vormde 2000 jaar geleden de noordgrens van het Romeinse rijk, de zogenaamde limes. Langs de Rijn bouwden de Romeinen tientallen forten. De Romeinse forten waren onderling verbonden door een militaire hoofdweg, de limesweg, die in de gemeente Bunnik op diverse plaatsen is teruggevonden, o.a. bij de Achterdijk. De Romeinse weg bestond meestal uit een circa 6 meter breed weglichaam van grind, puin en hout met greppels aan weerszijden.

Wil je op de hoogte blijven van de resultaten van het onderzoek, houd dan de website van plan Kersenweide in de gaten.

Wilt u een offerte aanvragen? Bel 073-6136219 of vul dit formulier in,
dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op.


Offerte aanvragen Contact opnemen