Skip to main content
Algemeen nieuwsGeen categorieNieuws BAACNieuws BelgieNieuws Nederland

De Schatkamer: een podcast over de zin en onzin van archeologie

By 17 februari 2023No Comments

Onze collega’s van BAAC Vlaanderen hebben afgelopen jaar een nieuwe podcast opgezet: De Schatkamer, een podcast over de zin en onzin van archeologie. In deze podcast gaat Vlaamse collega Lien van der Dooren in gesprek met archeologen over alles wat de archeologie te bieden heeft.

Uiteenlopende thema’s

De Schatkamer bespreekt verschillende thema’s, periodes en vondsten. Zo worden we in de ene aflevering meegenomen naar de loopgraven van de eerste wereldoorlog, in een andere aflevering komt okergebruik in de steentijd aan bod. De podcast is bedoeld voor een breed publiek en gaat ook in op hele algemene vragen. Wat is bijvoorbeeld een grondspoor, hoe gaat een archeoloog eigenlijk te werk en wat voor verschillende materialen kunnen we bestuderen? Je hoeft dus zeker geen archeologie-diploma te hebben om aan te haken op deze podcast!

In de podcast komen archeologen vertellen over specifieke projecten, maar er zitten ook (materiaal)specialisten aan tafel om te praten over hun expertise aan de hand van bepaalde vondsten. In de eerste instantie beslaat de podcasts vooral Vlaamse onderwerpen, maar aangezien de Vlaamse en Nederlandse archeologie dicht bij elkaar liggen, zijn de afleveringen ook zeker interessant voor een Nederlands publiek.

Nederlandse bijdrage

Collega’s van BAAC hebben onlangs ook een bijdrage geleverd aan deze podcast en zullen in de toekomst ook vaker langskomen in de podcast. Er staan momenteel al afleveringen online van palynoloog Lars den Boef en archeobotanist Simone Reurings en binnenkort volgt ook een aflevering van archeoloog Tim Beerens over een Nederlandse topvondst. Niet alleen vondsten en opgravingen uit België komen dus aan bod, ook vondsten van eigen bodem zullen de revue passeren. Het komende jaar zal BAAC ook nauwer gaan samenwerken, waardoor meer Nederlandse opgravingen en vondsten zullen langskomen.

De Schatkamer: een podcast over de zin en onzin van archeologie.

De podcastopstelling is klaar voor het opnemen van een nieuwe aflevering!

Waar te beluisteren?

De Schatkamer: een podcast over de zin en onzin van de archeologie is te beluisteren op verschillende platformen. Zo staan de afleveringen op spotify, Apple Podcasts, podtail en op nog meer platformen! Elke maand is er een nieuwe aflevering te beluisteren. Je kunt de podcast ook volgen op Instagram en Facebook om op de hoogte te blijven van nieuwe afleveringen. Deze podcast van onze zuiderburen is zeker een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in archeologie!

 

Wilt u een offerte aanvragen? Bel 073-6136219 of vul dit formulier in,
dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op.


Offerte aanvragen Contact opnemen