Skip to main content
Algemeen nieuwsNieuws BAACNieuws Nederland

Conflict, een populair aspect van de archeologie

By 24 september 2021No Comments
conflict

Conflict is in de archeologie een term die gebruikt wordt voor archeologisch, historisch en bouwhistorisch onderzoek naar resten van krijgshandelingen. Het is een vorm van onderzoek die niet gebonden is aan een bepaalde periode. Veldslagen en militaire bouwwerken vanaf de Romeinse tijd tot aan de laatste wereldoorlogen vallen onder dit type onderzoek. Doordat de Tweede Wereldoorlog in Nederland echter de meeste impact heeft gehad op het bodemarchief ligt de nadruk in de conflictarcheologie hier wel op deze periode.

Bij Land vol Archeologie vertelt collega Jos van der Weerden over het onderzoek naar conflict op het terrein van de voormalige Frederik Hendrik kazerne in Venlo. Hier wordt door BAAC al ruim tien jaar onderzoek gedaan naar resten van verschillende krijgshandelingen. Het terrein heeft een rijke militaire geschiedenis en is een goed voorbeeld dat het onderzoek zich niet tot één periode beperkt.

De kazerne zelf is in de periode 1910-1913 gebouwd maar de oudste sporen van krijgshandelingen stammen uit de 17e eeuw. Tijdens de Tachtigjarige oorlog hebben de Spanjaarden hier in de periode 1641-1643 een fort gebouwd. Het fort had als doel Venlo beter te kunnen verdedigen tegen pogingen van prins Frederik Hendrik om de stad te veroveren. Op het terrein zijn niet alleen muren en barakken van het fort teruggevonden, ook de belegering van 1646, de verovering van het fort in 1702 en het beleg van Venlo in 1793 hebben hun sporen achtergelaten. Een tweede fase van conflict heeft te maken met de Tweede Wereldoorlog. In de kazerne zijn lange tijd Duitse troepen gelegerd, die allerlei afval hebben achtergelaten. Bovendien hebben de bombardementen op Venlo in 1944 ook op het kazerneterrein voor schade gezorgd en zijn meerdere bomkraters teruggevonden. Deze bomkraters zijn doorgaans een bron van informatie omdat de gaten na de bevrijding door de geallieerden zijn opgevuld met puin en afval uit de omgeving.

Wilt u een offerte aanvragen? Bel 073-6136219 of vul dit formulier in,
dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op.


Offerte aanvragen Contact opnemen