Skip to main content
Algemeen nieuwsNieuws BAACNieuws Nederland

Metaaltijdendag 2021 ‘Brons- en IJzertijd in het Heden’

By 7 oktober 2021No Comments
Metaaltijdendag

Op de 9e Metaaltijdendag komen collega’s Simone Bloo en Cristian van der Linde aanstaande zaterdag 9 oktober 2021 aan het woord. De dag heeft als thema ‘Brons- en IJzertijd in het Heden’.

Van 10.30 tot 10.45 vertelt Cristian zijn verhaal. Hij heeft zijn lezing de intrigerende titel ‘Met de billen bloot en je ballen op het hakblok: durf te verbeelden!…(en draag daarmee bij aan wetenschap èn beleving…)’ gegeven.

Cristian maakt zich zorgen over de huidige archeologische rapporten. Het zijn vaak droge opsommingen van resultaten waarbij de nadruk ligt op het beschrijven van afmetingen en oriëntaties van gebouwen en hoeveelheden vondsten. Dat deze gebouwen en vondsten in de prehistorie door mensen bewoond en gebruikt zijn, lijkt soms te worden vergeten. Dat geeft geen voer voor debat, het spreekt niet tot de verbeelding en leidt tot stilstand. Hij pleit er dan ook voor de rapporten niet te beperken tot het beschrijvende deel. Hij is van mening dat we verder moeten durven gaan en het verhaal van de prehistorie buiten de lijntjes moeten durven in te kleuren. Zeker als het gaat over de late prehistorie overschatten we volgens Cristian chronisch hoeveel we daarover weten. Door verder te hypothetiseren voorbij wat de (toetsbare) data wellicht toestaan en die te ventileren, ontstaat een poel van ideeën die anderen kan stimuleren deze te bevestigen dan wel te ontkrachten. Cristian zal in zijn lezing benadrukken dat we dan een gezonde omgeving krijgen waar de onderzoeker, het publiek en wetenschap wel bij varen.

Simone komt ‘s middags van 14.20 tot 14.35 aan het woord. Haar lezing heeft de titel ‘Vaatwerk uit de vroege ijzertijd voor hedendaagse visite. Grote potten met kleine oren gevonden te Baarle-Randweg’ gekregen.

Aan de hand van een voorbeeld uit de praktijk laat ze zien waar de reconstructie van potten toe kan leiden. In Baarle-Randweg is bij een grootschalig archeologisch onderzoek al in een vroeg stadium ingezet op een publieksdag. Hiervoor is aardewerk geselecteerd om te laten reconstrueren. Dit eindproduct, een enorme pot, is tentoongesteld en het publiek heeft er van genoten. Tegelijkertijd was ook het archeologisch onderzoek met deze reconstructie geholpen en kon verder onderzoek uitgevoerd worden naar soortgelijke vondsten uit de regio. De enorme pot heeft een trend blootgelegd en ondertussen worden door andere onderzoekers nog vele nieuwe grote potten uit de vroege ijzertijd aangedragen. De reconstructie van de pot voor een publieksdag is een aanzet geweest om voor een grootschalig onderzoek verder uit te zoeken hoe ze gemaakt zijn, waar ze voor gebruikt zijn en waarom ze juist hier zijn teruggevonden.

De Metaaltijdendag 2021 vindt, in uitzondering op eerdere jaargangen, nu plaats in Leiden bij de Faculteit der Archeologie van de Universiteit Leiden. Het is ook mogelijk om virtueel deel te nemen aan de metaaltijdendag.

 

 

 

 

 

Wilt u een offerte aanvragen? Bel 073-6136219 of vul dit formulier in,
dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op.


Offerte aanvragen Contact opnemen