Bouwhistorisch onderzoek
Wilt u een beschermd monument verbouwen of restaureren, of er een andere bestemming aan geven? Dan moet u daarvoor een positief advies hebben van de Monumentencommissie. Om een objectief oordeel te vellen, heeft deze commissie inzicht nodig in de monumentale waarde van het gebouw. Daarvoor maakt zij gebruik van bouwhistorisch onderzoek dat door een gespecialiseerd, onafhankelijk bureau is verricht. BAAC voert dat onderzoek naar de bouwhistorie en gebruiksgeschiedenis van een gebouw graag voor u uit.
Wat houdt het onderzoek in?
Bouwhistorisch onderzoek is het onderzoek naar de bouwhistorie en gebruiksgeschiedenis van een gebouw. Een bouwhistoricus met kennis van de historische ontwikkeling van constructietechniek, bouwstijl en bouwmaterialen voert het uit. Hij stelt de monumentale waarde van het gebouw vast en ook welke elementen zo waardevol zijn dat ze behoudenswaardig zijn en welke onderdelen minder of geen waarde hebben. Het onderzoek resulteert in een duidelijk en onafhankelijk rapport.
Verschillende vormen onderzoek
Er zijn vier vormen van bouwhistorisch onderzoek, variƫrend van licht tot ingrijpend. Klik op een onderwerp om meer over een onderzoek te lezen:
Naast deze bouwhistorische onderzoeken zijn er specialistische historische onderzoeken. Kijk hiervoor op de pagina Historisch onderzoek.
Voor wie is een bouwhistorische rapportage bedoeld?
De eigenaar en de overheid zijn beide gebaat bij een onafhankelijk en kwalitatief goed bouwhistorisch rapport. Zij hebben immers vaak een tegenstrijdig belang. De eigenaar wil zijn pand bijvoorbeeld aanpassen aan de huidige tijd, terwijl de overheid de monumentale waarde wil beschermen.
Ook als het gebouw een andere bestemming krijgt, wil de overheid weten wat de monumentale waarde ervan is. Denk aan een kerk, gevangenis, watertoren of fabriek die een andere functie krijgt. Een bouwhistorisch onderzoek kan bovendien een inspiratie zijn bij een nieuw ontwerp.
Combinatie met archeologisch onderzoek
Bij sommige projecten is zowel sprake van historische bebouwing als van archeologisch erfgoed binnen een plangebied. In dat geval kan archeologisch onderzoek een bijdrage leveren aan het bouwhistorisch deel en ook omgekeerd. BAAC kan u adviseren over de aanpak van dergelijke projecten.
Wilt u meer informatie over bouwhistorisch onderzoek of wilt u een vrijblijvende offerte aanvragen? Neem dan contact met ons op.