Skip to main content
archeologiebouwhistorieCultuurhistoriearcheologisch onderzoekBAAC: Archeologie en Bouwhistorie

Historisch onderzoek

Om inzicht te krijgen in de ontwikkeling van een gebouw, bouwwerk of een gebied, kunt u een historisch onderzoek laten uitvoeren. Dit onderzoek kan op zichzelf staan. Maar het kan ook een onderdeel zijn van ander onderzoek dat BAAC uitvoert, bijvoorbeeld het bureauonderzoek bij een archeologische inventarisatie of het archiefonderzoek bij andere bouwhistorische onderzoeken.

Hoe wordt historisch onderzoek uitgevoerd?

Het onderzoek vindt veelal plaats in archieven en bibliotheken. Dit kunnen de archieven en bibliotheken van gemeentes zijn maar  ook van regionale of landelijke instellingen zoals bijvoorbeeld het Brabants Historisch Informatie Centrum in ‘s-Hertogenbosch of het Nieuwe Instituut in Rotterdam. In de archieven of bibliotheken zoeken we naar literatuur, beeldmateriaal, tekeningen, bouwdossiers, correspondentie en de kadastrale geschiedenis van een gebouw, bouwwerk of een gebied. Met die informatie maken we de ontwikkeling van een pand of een complex duidelijk. Is het bouwwerk bijvoorbeeld verbouwd of heeft het een andere functie gekregen? Deze wijzigingen zijn vaak ooit als een plan op papier begonnen en deze plannen worden dan ook opgezocht. Tijdens eventueel hierop volgend veldwerk, in een latere fase van onderzoek, kunnen deze sporen vervolgens accuraat opgezocht en gecontroleerd worden.

Er is sprake van een aantal specialisaties binnen het onderzoeksveld van historisch onderzoek. Klik op een van onderstaande onderwerpen om er meer over te lezen:

Wat is het resultaat van historisch onderzoek?

Het historisch onderzoek geeft helder inzicht in de ontwikkeling van een gebouw, bouwwerk of een gebied. Daarmee kunnen we aannamen en bevindingen onderbouwen. Deze bevindingen kunnen vervolgens in het gebouw of in het veld getoetst worden door middel van bijvoorbeeld bouwhistorisch of archeologisch onderzoek.

Wilt u meer informatie over de verschillende soorten historisch onderzoek? Of heeft u een specifieke vraag over de mogelijkheden van een onderzoek naar uw gebouw, bouwwerk of gebied? Neem dan contact met ons op.

Wilt u een offerte aanvragen? Bel 073-6136219 of vul dit formulier in,
dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op.


Offerte aanvragen Contact opnemen