Skip to main content
archeologiebouwhistorieCultuurhistoriearcheologisch onderzoekBAAC: Archeologie en Bouwhistorie

Architectuurhistorisch onderzoek

Bij een architectuurhistorisch onderzoek kijken we naar de ontwikkeling van een gebouw in een sociale en culturele context.

Wat houdt het onderzoek in?

Een architectuurhistorisch onderzoek is een specifieke vorm van historisch onderzoek. We doen archiefonderzoek en verkennen het gebouw zelf. We analyseren de sociale en maatschappelijke ideeën van de architect. Ook kijken we naar de wijze waarop regelgeving en politiek invloed hadden op zijn intenties.

Vaak is architectuurhistorisch onderzoek te veel toegespitst op het oorspronkelijke ontwerp en wordt elke aanpassing als ‘verstoring’ gezien. BAAC pakt het anders aan. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat het ontwerp al is aangetast voordat de eerste steen werd gelegd. In dat geval kun je niet van ‘verstoring’ spreken. En dat geldt dan ook voor latere aanpassingen door (nieuwe) gebruikers. Wij onderzoeken daarom niet alleen het ontstaan van het gebouw, maar ook de ontwikkeling ervan.

Het resultaat van architectuurhistorisch onderzoek

Het resultaat is een analyse waarin we het gebouw niet als op zichzelf staand beschouwen, maar waarin we het plaatsen binnen de sociale en stedenbouwkundige ontwikkelingen van toen en nu.

Wilt u meer informatie over architectuurhistorisch onderzoek? Neem dan contact met ons op.

Wilt u een offerte aanvragen? Bel 073-6136219 of vul dit formulier in,
dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op.


Offerte aanvragen Contact opnemen