Skip to main content
Algemeen nieuwsNieuws BAACNieuws Nederland

Bijzondere vondsten na opgravingen in de eigen achtertuin

By 27 mei 2022No Comments
bijzondere vondsten

Bijzondere vondsten na opgravingen in de eigen achtertuin. In het ‘Community Archaeology in Rural Environments’-project (CARE-project) gaan archeologen samen met bewoners op zoek naar de ontstaansgeschiedenis van hun woonplaats. Dat gebeurt in zeven Brabantse dorpen, waaronder in Boxtel. Daar doen dorpsbewoners soms vondsten die ouder zijn dan verwacht.

CARE is een gemeenschapsarcheologie project. Hierin werken inwoners en archeologen nauw samen in het onderzoek naar de geschiedenis van hun dorp. Doel hiervan is mensen te deel te maken van het onderzoek naar de geschiedenis van hun eigen woonplaats samen met hun buurtgenoten en daarmee de gemeenschapszin te versterken. Tegelijkertijd biedt het mogelijkheden informatie te verzamelen op plekken die normaal niet toegankelijk zijn voor onderzoek, maar onmisbaar voor de studie naar de ontwikkeling van onze dorpen. CARE heeft de uiteindelijke ambitie om de regionale focus terug te brengen in het archeologisch onderzoek en door te groeien tot een proeftuin voor archeologie en cultuurhistorie waarin we onderzoek, onderwijs en publieksbereik (d.i. burgerparticipatie) samenbrengen en integreren.

Op verschillende locaties in en om het dorp, maar veelal bij mensen in hun eigen tuin, worden kleine proefputjes gegraven. Aan de hand van het vondstmateriaal dat wordt verzameld, wordt een eerste beeld gevormd van de plaats en de omvang van bewoning op verschillende momenten in de tijd. Behalve dat dit waardevolle archeologische informatie verschaft over het ontstaan en de ontwikkeling van onze historische dorpen –een van de onderzoeksprioriteiten van de Nationale Onderzoeksagenda Archeologie-, stelt het mensen in staat om op ontdekkingsreis te gaan in eigen dorp samen met hun buurtgenoten.

Eenvandaag heeft een leuke reportage gemaakt over dit onderzoek en de bijzondere vondsten die in Boxtel gedaan zijn. Indirect waren collega’s Cristian van de Linde en Michiel Meurs hierbij betrokken. Wil je meer weten over het onderzoek of eventueel meedoen, bekijk dan de website van gemeenschapsarcheologie eens.

Wilt u een offerte aanvragen? Bel 073-6136219 of vul dit formulier in,
dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op.


Offerte aanvragen Contact opnemen