Algemeen nieuwsGeen categorieNieuws BAACNieuws Nederland

BAAC-specialist geeft dendrochronologie workshop

By 22 december 2022 No Comments

Op 2 november heeft onze specialist dendrochronologie een workshop gegeven voor het SIKB over haar expertise. Het was een zeer geslaagde workshop met een grote opkomst. De workshop was onderdeel van een kennisbijeenkomst van het SIKB. Bij deze bijeenkomst maakte een breed publiek uit de erfgoedsector kennis met dendrochronologie.

Dendrochronologie in het kort

Dendrochronologie is het bestuderen van het jaarringenpatroon in hout.  Het hout kan je exact dateren door deze ringen goed te bestuderen. Daarnaast wordt het gebruikt om de herkomst van het hout te bepalen en om landschap en klimaat te reconstrueren. Dit soort onderzoek kan belangrijke informatie opleveren voor archeologen, curatoren, bouwhistorici en  restauratoren. De ringbreedtes van de jaarringen in een te onderzoeken object worden nauwkeurig opgemeten en vergeleken met absoluut gedateerde jaarringkalenders die door de decennia heen zijn ontwikkeld. Een jaarringkalender representeert het gemiddelde groeipatroon van een groep archeologisch, bouwhistorisch en/of kunsthistorisch hout.  Als er een sterke, zichtbare overeenkomst tussen het te onderzoeken hout en de kalender is en meerdere kalenders bevestigen deze positie, is het mogelijk om de jaarringen te dateren en het kapjaar van de boom te bepalen. De bestaande kennis en dateringen blijven groeien met elk nieuw onderzoek. Hierdoor ontwikkelen ook de samenstellingen van de referentiekalenders zich en kunnen deze soms enkele decennia verlengd worden zowel verder terug in de tijd als dichter naar het heden. Hierdoor komt het soms voor dat ondateerbaar hout van ouder onderzoek op een later moment tóch gedateerd kan worden.

Dendrochronologie workshop bij het SIKB

Op de SIKB kennisbijeenkomst heeft BAAC-dendrochronoloog Petra Doeve een dendrochronologie workshop verzorgd. De kennisbijeenkomst was gericht op een breed publiek dat werkzaam is in erfgoed. Deelnemers kregen de kans om houtmonsters uit onderzoek te bestuderen en inzicht te krijgen in de groei van bomen. Er volgde een demonstratie van het opmeten van het jaarringpatroon binnen een dendrochronologische meetopstelling. Hierdoor kregen deelnemers van de kennisbijeenkomst een unieke inkijk in dit specialistische werkveld. Er is ook een handreiking voor dit vakgebied beschikbaar gesteld voor alle geïnteresseerden.

Benieuwd naar dendrochronologie?

Bent u geïnteresseerd geraakt in dit onderwerp en wilt u er meer over weten? Een gezamenlijke uitgave van SIKB, de stichting ERM en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed speciaal voor opdrachtgevers van dendrochronologisch onderzoek en een verslag van deze bijeenkomst op 2 november kunt u hier vinden. Het is een destillaat van decennia aan jaarringonderzoek dat is ontwikkeld door Stichting RING/RCE onder leiding van Prof. em. dr. Esther Jansma.  Wilt u mogelijk dendrochronologisch onderzoek laten uitvoeren, kijk dan op onze specialistenpagina over dendrochronologie wat voor onderzoek BAAC u kunt bieden.

Wilt u een offerte aanvragen? Bel 073-6136219 of vul dit formulier in,
dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op.


Offerte aanvragen Contact opnemen