
In januari 2021 bracht de NOS al naar buiten dat in Hulsen (Nederweert) een bijzondere ontdekking is gedaan. Door een oplettende buurtbewoner was bij sloopwerkzaamheden aan een brug een aspergestelling uit de Tweede Wereldoorlog herkend. Een aspergestelling bestaat uit een ondergrondse betonnen constructie met gaten. In de gaten kunnen balken schuin naar voren worden geplaatst om tanks en andere voertuigen tegen te houden. De gevonden versperring maakte deel uit van de zogenaamde Peel-Raamstelling. Dit is een stellingsysteem dat grotendeels in 1939 en het begin van 1940 is aangelegd om een eventuele aanval vanuit Duitsland te stoppen.
De versperring bestond uit 34 kokers voor versperringsbalken, 18 stuks geplaatst onder een hoek van 45 graden en 16 stuks onder een hoek van 60 graden. De benodigde balken lagen in de buurt van de stelling klaar voor gebruik. Op het moment dat de versperring gesteld moest worden, konden de balken in de kokers geplaatst worden. Daarna werd het ontgrendelsysteem doorgeknipt (vernield), waardoor de balken niet meer regulier verwijderd konden worden.
Deskundigen van BAAC hebben deze bijzondere vondst in het veld gedocumenteerd. Ook is een aanvullend historisch onderzoek uitgevoerd naar de context van de versperring en is geadviseerd de aspergestelling te behouden. Begin deze maand werd bekend dat dit inderdaad gaat gebeuren: de aspergestelling wordt verplaatst, maar blijft behouden! Er wordt zelfs naar een manier gezocht om het verdedigingswerk zichtbaar te houden. Dat is heel goed nieuws! De stelling in Hulsen is namelijk één van de weinige aspergeversperringen van dit type die nog bewaard zijn gebleven.

Tijdens het onderzoek zijn twee typen versperringskokers aangetroffen. Deze zijn met verschillende putranden- en deksels afgedekt. De grotere deksels zijn voor de kokers in 45 graden, de vierkante deksels voor kokers in 60 graden.

Tekening van de funderingsplaat zoals deze is vrij gelegd tijdens het onderzoek.

Detailfoto van één van de kokers.