Skip to main content
Algemeen nieuwsNieuws BAACNieuws Nederland

Glasspecialist op vakantie

By 29 juli 2022No Comments
Inventaris Arnhems koffiehuis uit de 19e eeuw. Foto: L. Mulkens Archeofotografie voor BAAC.
Glasspecialist Mieke Tolboom op vakantie.

Glasspecialist Mieke Tolboom op vakantie.

Terwijl onze glasspecialist Mieke Tolboom zich momenteel vooral bezig houdt met de glasbak op de camping, kunnen wij genieten van haar laatste artikel over afval in Arnhemse beerputten en -kelders. De afgelopen jaren zijn langs de zuidelijke rand van het historische centrum van Arnhem meerdere grote opgravingen uitgevoerd. Tijdens deze onderzoeken zijn verschillende beerputten aangetroffen. Deze zijn in het verleden niet alleen als vuilnisbak maar ook als glasbak gebruikt. Mieke heeft gekeken wat het glasonderzoek ons kan vertellen over de gebruikers van deze beerputten. Uit het onderzoek is gebleken dat ook mensen met een gemiddeld inkomen voldoende financiële middelen hadden om af en toe niet-alledaagse stukken glas aan te schaffen. Het gaat dan bijvoorbeeld om voorwerpen in een bijzondere uitvoering of met een aparte versiering. De resultaten van het glasonderzoek zijn gecombineerd met het onderzoek naar andere vondstcategorieën. Hierdoor kon zelfs bepaald worden waar de 18e-eeuwse stedelijke elite zich binnen de stad bevond.

Een koffiehuis, glaszetter en apotheker

In sommige gevallen kon door middel van het glasonderzoek een beerput aan een specifieke onderneming of een beroep gekoppeld worden. Zo zijn in een beerkelder aan de Helstraat een grote hoeveelheid eenvoudig drinkgerei, 13 bekers en 90 kelkglazen teruggevonden, samen met twee glazen kannen, twee champagneflessen en meerdere andere flessen. Het lijkt te gaan om de inventaris van het 19e-eeuwse koffiehuis De Harmonie dat zich hier heeft bevonden. Ter hoogte van de opgravingen Helstraat en Kerkplein is in de 16e-18e eeuw een glaszetter aan het werk geweest. Omdat slechts enkele afvalstukken zijn aangetroffen, gaat het om een reparatie die ter plekke is uitgevoerd. De werkplaats van de glazenier heeft zich elders bevonden. Aan de Bakkerstraat is verder de inventaris van een apotheker uit de 16e-17e teruggevonden. Het gaat om een groot aantal flesjes, twee urinalen en meerdere voorwerpen (zowel glas als aardewerk) die deel uitmaakten van een destilleeropstelling.

Champagnefles en andere flessen uit een beerput van het koffiehuis uit Arnhem. Foto: L. Mulkens Archeofotografie voor BAAC.Inventaris Arnhems koffiehuis uit de 19e eeuw. Foto: L. Mulkens Archeofotografie voor BAAC.Bundel met artikelen: In kannen en kruiken.

 

Het artikel van onze glasspecialist maakt deel uit van een bundel over aardewerk en glas uit de middeleeuwen en de nieuwe tijd ter gelegenheid van het pensioen van Hemmy Clevis. Benieuwd naar deze en andere verhalen? De bundel is te koop bij SPA uitgevers.

Ben je benieuwd wat onze aardewerkspecialist op haar vakantie doet? Kijk dan eens hier!

Wilt u een offerte aanvragen? Bel 073-6136219 of vul dit formulier in,
dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op.


Offerte aanvragen Contact opnemen