Skip to main content
Algemeen nieuwsGeen categorieNieuws BAACNieuws Nederland

Archeologisch onderzoek in de Spoorzone in Tilburg

By 20 september 2022No Comments

Tilburg heeft een lange historie en er zijn nog altijd nieuwe dingen te ontdekken. Dat blijkt maar weer uit recent archeologisch onderzoek in de Spoorzone in Tilburg dat BAAC afgelopen juni heeft uitgevoerd. Het doel van het onderzoek was om te zien of er nog sporen te vinden zijn van bewoning vóór de 19e-eeuwse gebouwen.

Oud en nieuw onderzoek

Tien jaar geleden werd nog gedacht dat de spoorzone geen archeologische potentie had. Door bebouwing uit de 19e eeuw zou de bodem te verstoord zijn om nog resten te vinden uit eerdere perioden. Daar kwam in 2013 verandering in toen er per toeval tijdens werkzaamheden archeologische sporen  uit de 10e en 11e eeuw werden aangetroffen. Dit was een belangrijke ontdekking, want tot dan toe was er nog geen bewijs dat dit deel van Tilburg al zo vroeg bewoond was. Daarnaast bleek dat het dus wél mogelijk was om oudere sporen te vinden onder de metersdiepe 19e-eeuwse verstoring.

Sindsdien heeft BAAC meerdere onderzoeken gedaan in de Spoorzone, waaronder in 2019 en het recentere onderzoek afgelopen juni. Het onderzoek uit 2019 leverde weinig nieuwe sporen of vondsten op. In de eerste instantie leek afgelopen juni dat ook enkel de 19e-eeuwse sporen bewaard te zijn gebleven. Maar aan de oostzijde van het terrein bleken toch ook middeleeuwse gebouwsporen aanwezig.

Hoe nu verder?

Het graafwerk zelf is inmiddels klaar. Nu zullen verschillende specialisten de sporen en vondsten verder gaan analyseren. Sluiten deze sporen aan op de sporen die in 2013 zijn aangetroffen of is het van een ander middeleeuws gebouw? Zijn deze nieuwe sporen uit dezelfde periode of zijn er aanwijzingen voor meerdere bewoningsfases? Deze en meer vragen zullen hopelijk de komende tijd beantwoord worden. Het is duidelijk dat archeologisch onderzoek in de Spoorzone in Tilburg zeker nog nieuwe inzichten oplevert.

Meer informatie over hoe de archeologie van Tilburg kun je nalezen. Beleidsarcheoloog van de gemeente Tilburg Monica Dütting heeft hierover een artikel geschreven in Erfgoed Magazine Tilburg.

 

Wilt u een offerte aanvragen? Bel 073-6136219 of vul dit formulier in,
dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op.


Offerte aanvragen Contact opnemen