
Antropomorfe graven, grafkelders en nog veel meer. Belgische collega-archeologen van BAAC Vlaanderen en Raakvlak zijn al sinds eind mei aan het werk op het Onze-Lieve-Vrouwekerkhof Zuid in het centrum van Brugge en hebben daar al van alles gevonden. De Onze-Lieve-Vrouwekerk wordt voor het eerst vermeld in 1075. In die vermelding wordt er gezegd dat de kerk op dat moment al 200 jaar oud is. Maar over die periode in Brugge is tot nu toe heel weinig bekend. Daarom onderzoeken archeologen op dit moment de onderste lagen van het Onze-Lieve-Vrouwekerkhof Zuid. De resterende botten kunnen hopelijk meer vertellen over de precieze leeftijd van de vroegere Onze-Lieve-Vrouwekerk en het gebruik van het kerkhof.
Het onderzoek heeft tot nu toe al verschillende bijzondere vondsten opgeleverd. In september ging het om een beschilderde grafkelders uit de middeleeuwen. De vondst is niet uniek maar wel heel bijzonder omdat één grafkelder volledig intact is en de schilderingen op die muren nog in heel goeie staat zijn. Op de lange zijden staat centraal een engel zwaaiend met een wierookvat, gevat tussen verschillende kruis- en bloemmotieven. Op een van de korte zijdes staat een calvariescene afgebeeld: zijnde Jezus aan het kruis, geflankeerd door Maria en de apostel Johannes. Op de andere zijde is een zogenoemde ‘Sedes sapientiae’ te vinden: een afbeelding van Maria met kind gezeten op een troon. Op basis van deze beschilderingen is de grafkelder in de (late) 14e eeuw gedateerd. Het gebruik van beschilderingen was wijdverspreid in de toplagen van de Brugse maatschappij in de middeleeuwen.

Een van de beschilderingen in de grafkelder (Foto: Vlaams minister van Onroerend Erfgoed)
De zeven antropomorfe graven die deze maand zijn gevonden, zijn minder spectaculair maar evengoed van grote archeologische waarde. Het zijn stenen graven, die de vorm van het lichaam van een mens volgen. De graven zijn breder aan de schouders en smaller bij de voeten en voor het hoofd is er een nis voorzien. Het is één van de eerste keren dat dit graftype in Brugge ontdekt is. Volgens een eerste schatting zijn de graven zo’n 1000 jaar. De botten zouden wel eens het eerste bewijs kunnen zijn dat de Onze-Lieve-Vrouwekerk effectief 200 jaar ouder is dan nu wordt vermoed.